ZW: 8 načina na koje možemo smanjiti otpad u kupaonici

Naše putovanje smanjenja otpada koji proizvodimo u kućanstvu započinje mjestom iz kojeg naizgled nemamo što izbaciti: kupaonicom.

Da, možda ćeš pomisliti da to znači da ne bismo smjeli koristiti šminku zbog plastične ambalaže u kojoj su mnogi proizvodi pakirani. Ili ćeš se pak sjetiti da si jednom negdje na televiziji vidjela emisiju o onom škrtcu koji nije kupovao WC papir, već je iznova koristio krpene rupčiće za… pa, bolje da ne idem dalje.

Ne, ovdje ne pišem o tako radikalnim promjenama koje zahtijevaju popriličnu količinu organizacije, samokontrole i dugotrajnog procesa prilagodbe. Krenut ćemo od stvari koje možda ni ne primjećuješ, a koje imaju velik udio u otpadu koji proizvodimo. To su predmeti koje je tako lako zamijeniti, a kojih se nažalost jako rijetko sjetimo kad razmišljamo o našem utjecaju na prirodu i okolišu. Ove sitne promjene uvelike će utjecati na tjednu ili mjesečnu količinu otpada, a da ne spominjem i način na koji će se te promjene osjetiti i na tvojem novčaniku.

Dakle, krenimo s uvođenjem održivijih alternativa proizvoda koje svakodnevno koristimo.

1. Drvena četkica

Da, i to postoji! Zašto ne bi zamijenila svoju ružnu plastičnu četkicu onom napravljenom od bambusa? To je tako jednostavno, a tako značajno.

Znaš li koliki su problem četkice za okoliš? Statistike govore da će u prosjeku jedna osoba potrošiti 300 četkica za zube u svom životu. Tristo četkica!! Čak ih ne možemo ni reciklirati jer su napravljene od više materijala koji se pri recikliranju ne mogu odvojiti.

Što je najgore, mnoge četkice završe u morima i oceanima te tako uništavaju pomorski život. Životinje, poput primjerice ptica, mogu ih progutati (a to se događa češće nego što misliš) i tako oštetiti svoje probavne organe.

Da bismo izbjegli te grozne plastične četkice, dovoljno je samo kupiti neku drvenu, ili barem koristiti onu na kojoj se četka može zamijeniti. Četkice od bambusa moguće je kupiti u svakoj drogeriji po pristupačnim cijenama, i zaista više nema razloga da se plastične i dalje koriste. Istina, i ove drvene najčešće imaju plastičnu četku, ali barem je velika drška drvena.

2. Tabletice za pranje zubi

Uz četkice za zube veže nam se i pasta za zube. Ali što napraviti s onom tubom od paste? Bacimo je u smeće pa završi na smetlištu? A zašto ne bismo kupili tabletice za pranje zubi čiju kutijicu jednostavno možemo reciklirati?

Da, i to postoji. Samo je zagrizeš i pereš mokrom četkicom, praktički osjetiš kako ti se pjeni u ustima. Malo jesu skuplje u usporedbi sa standardnom pastom za zube, ali barem ćemo se osjećati bolje kad ih koristimo jer nećemo imati grižnju savjesti zbog plastike.

3. Tkanina za skidanje šminke

Vjerojatno si probala koristiti one grozne maramice za skidanje šminke od koje oči nenormalno peku (nadam se da nisam jedina. – ili pak bolje ako sam jedina??). Ili pak šminku skidaš vatenim blazinicama i micelarnom vodicom? A zatim te iste maramice ili blazinice baciš u smeće nakon što ih iskoristiš? Aha. Been there, done that.

A sada razmisli koliko maramica ili blazinica tjedno baciš u smeće. Ako se šminkaš svaki dan, zamisli količinu otpada koju stvoriš samo šminkanjem. Ako se pak ti ne šminkaš, odlično, manje prilagodbe za tebe. Ali ja ipak volim imati barem malo crnila oko očiju, i čak s tako malo šminke, napravim previše otpada.

Zato sam umjesto tih maramica i blazinica počela koristiti platnene krpice ili blazinice za skidanje šminke. Na njih stavim malo kokosovog ulja (ili bademovog, ovisno koje imam pri ruci) i bezbolno obrišem što trebam. A onda tu krpicu mogu oprati bezbroj puta i opet je iznova i iznova koristiti. I iznova i iznova! To je bila jedna od najlakših prilagodbi koje sam ikada napravila. Preporodila sam se. Vjeruj mi, probaj. Samo probaj. I da, i novčanik će ti zahvaliti.

4. Papirnati higijenski štapići

Isto kao što postoje drvene četkice za zube, postoje i drveni i papirnati higijenski štapići (iliti štapići za uši jer znam da ih koristiš za čišćenje ušiju, iako znamo da se to ne bi smjelo). Ima ih za kupiti svugdje. Uho neće ni primijetiti razliku. A okoliš će ti zahvaliti jer su takvi štapići napravljeni od razgradivih materijala.

5. Menstrualna čašica / platneni ulošci

Zbog onih dana u mjesecu osuđene smo koristiti proizvode koje nakon korištenja moramo baciti u smeće. Međutim, mnoge žene danas se odlučuju na platnene uloške koji zaista mogu biti preslatki, prekrasnih uzoraka i boja. Za niske cijene mogu se pronaći u Hrvatskoj preko raznih web shopova. A možeš ih čak sašiti i sama!

Ja osobno nikad nisam obožavala uloške, stoga je najbolja i najefikasnija eko alternativa za mene menstrualna silikonska čašica. Otkad je koristim, iskreno se čudim kako sam prije podnosila tampone. Čašicu stavite i možete je držati unutra do 12 sati, zaboravite da je uopće imate. A čišćenje je jednostavno, zaista ne zahtijeva neki poseban tretman. I opet ću ponoviti, ako ne probate, ne znate što propuštate!

I još jednom, zamislite koliko ćete novca uštedjeti. Znam da se ponavljam, ali nećemo se pretvarati da to uopće nije bitno.

6. Višekratna britvica ili šećerna depilacija

Ako voliš da ti je koža glatka i bez dlačica, vjerojatno ti veliki problem u tvom eko životu predstavljaju britvice za brijanje, trake za depilaciju voskom ili razne kreme za depilaciju. I njih također možeš izbaciti. Samo nabavi onu staromodnu britvu za brijanje kakvu vjerojatno koristi tvoj deda i problem riješen. Imaš britvicu za praktički cijeli život, samo je potrebno mijenjati žilete.

Ako baš i nisi pobornik brijanja, možeš napraviti svoju pastu za egipatsku depilaciju, iliti šećernu pastu koja tijelo dugo ostavlja glatkim, mekim i sjajnim. Ma predivno nešto, stvarno treba probati.

7. Višenamjenska prirodna ulja

Već sam spomenula ulja kod skidanja šminke, iako je to samo jedna od niza mogućih namjena. Kad govorim o ulju, mislim na bilo koje prirodno ulje (npr. bademovo, jojobino, arganovo i sl.). Ja preferiram hladno prešano ekstradjevičansko kokosovo ulje koje koristim za apsolutno SVE. On je bog bogova, bez njega u kozmetici nemam ništa. Njime skidam šminku, mažem tijelo i održavam ga mekanim i nježnim, radim piling, mažem na vrhove kose… I kad imaš nešto tako multifunkcionalno u kupaonici, ne treba ti hrpa kozmetičkih preparata koji imaju samo jednu namjenu i zauzimaju hrpu prostora, koštaju puno, vjerojatno imaju mnogo štetnih sastojaka te sadrže plastiku u ambalaži. U kupaonici radije želim prirodne sastojke i minimalizam.

8. Tvrdi šampon za kosu i sapun za tijelo

Zašto bismo koristili šampone i gelove za tuširanje u plastičnoj ambalaži kad postoje i oni tvrdi?

Jednako su dobri kao i oni tekući, s tim da je većina takvih proizvoda i veganska i sadrži prirodne sastojke. Sada ih ima posvuda za kupiti, a zaista nije potrebno dugo da se navikneš na njihovu upotrebu.

Sada kada sam te upoznala s alternativama jednokratnim i neekološkim proizvodima, red je na tebe! Kad potrošiš svoje jednokratne maramice ili blazinice za skidanje šminke, zamijeni ih održivijom alternativom. Nabavi pamučne krpice ili blazinice. Zamijeni svoju plastičnu četkicu drvenom, a pastu za zube tableticama za pranje zubi. Kupuj papirnate ili drvene higijenske štapiće, zamijeni jednokratne uloške platnenima te tampone menstrualnom čašicom. Ne kupuj više jednokratne britvice i koristi prirodna ulja za što više namjena kako bi smanjila broj kozmetike koji imaš.

You can do it!

A jesam li možda zaboravila navesti nešto što ti smatraš ekološkom alternativom u kupaonici? Molim te, podijeli sa mnom svoje ideje, i ja želim rasti! <3

Do čitanja!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *