Sve dobrobiti lanenih sjemenki

Lanene sjemenke - prava superhrana!

Lan je jedan od najstarijih usjeva, a njegove sjemenke i dan-danas predstavljaju neiscrpan izvor mnoštva nutrijenata, zdravih masnoća i ostalih blagodati za naš organizam. Brojna znanstvena istraživanja dokazala su da ove zlatne i smeđe sjemenke zaista zaslužuju titulu super-hrane. Ako se pitate koje su to dobrobiti lanenih sjemenki, čitajte dalje!

1. Lan i njegovo bogatstvo nutrijenata

Odavno je poznato da lanene sjemenke obiluju nutrijentima i vitaminima važnima za zdravo funkcioniranje ljudskog organizma. Jedna jušna žlica mljevenih sjemenki (7 g), kolika je preporučena dnevna doza, sadrži čak:[i]

Mononezasićene masti: 0.5 g

Polinezasićene masti: 2.0 g

Omega-3 masne kiseline: 1,597 mg

Vitamin B1: 8% preporučene dnevne doze

Vitamin B6: 2% preporučene dnevne doze

Folna kiselina: 2% preporučene dnevne doze

Kalcij: 2% preporučene dnevne doze

Željezo: 2% preporučene dnevne doze

Magnezij: 7% preporučene dnevne doze

Fosfor: 4% preporučene dnevne doze

Kalij: 2% preporučene dnevne doze

Iz ovog je opsežnog popisa jasno da lanene sjemenke imaju bogatu nutritivnu vrijednost koja sa sobom povlači neizostavne dobrobiti po naše zdravlje.

2. Lan kao izvor omega-3 masnoća

Lanene sjemenke obiluju omega-3 masnoćama koje su neophodne za zdravo funkcioniranje organizma, a koje tijelo ne može samo proizvesti.

Omega-3 masnoće najčešće nalazimo u ribama i plodovima mora, što znači da za vegetarijance i vegane lanene sjemenke predstavljaju najbolji izvor omega-3 masnih kiselina.

Ove masnoće sprječavaju nakupljanje kolesterola u krvi i krvnim žilama te tako smanjuju rizik od brojnih srčanih bolesti.

3. Lanene sjemenke smanjuju rizik od raka

Lanene sjemenke sadrže 800 puta više lignana nego druge biljke, zahvaljujući kojima se smanjuje rizik od raka dojki i prostate. Neka su istraživanja čak pokazala da lanene sjemenke potencijalno smanjuju rizik od raka debelog crijeva i raka kože, iako je potrebno još istraživanja da bi se to dokazalo.

U svakom slučaju, lanene sjemenke zbog zdravstvenih dobrobiti ne bi trebalo izostavljati iz prehrane.

4. Lan za poboljšanje probave

Osim što smanjuju rizik od pojedinih vrsta raka, lanene sjemenke obiluju dijetalnim vlaknima koja uzrokuju bolju probavu. Potiču rad crijevnih mišića, reguliraju probavu i smanjuju zatvor.

5. Lanene sjemenke za brže mršavljenje

Dijetalna vlakna pomažu duljem zadržavanju osjećaja sitosti, što znači da ćete tako konzumirati manje hrane, a samim time unositi i manje kalorija u organizam. Upravo zbog tih osobitosti lanene sjemenke mogu pomoći u procesu mršavljenja i kontrole tjelesne mase.

6. Lan za smanjenje kolesterola i visokog tlaka

Još jedna dobrobit lanenih sjemenki njihova je sposobnost smanjenja kolesterola i visokog krvnog tlaka. Naime, visok udio vlakana u sjemenkama lana smanjuje razinu kolesterola, a istraživanja su pokazala i da lan prirodno smanjuje krvni tlak.

7. Lan – izvrstan izvor proteina

Lanene sjemenke odličan su izvor biljnog proteina. Štoviše, brojna su istraživanja pokazala da protein iz lanenih sjemenki poboljšava imunitet, smanjuje kolesterol, sprječava tumore i ima antifugalna svojstva.

Nadalje, kad proteine iz lana usporedimo s proteinima iz mesa, dokazano je da među njima ne postoji razlika između zasitnosti, odnosno i jedni i drugi proteini jednako pridonose osjećaju sitosti nakon obroka. To je, dakako, još jedan od razloga zašto sjemenke lana pomažu mršavljenju i kontroli tjelesne mase.

8. Lanene sjemenke i kontrola šećera u krvi

Još jedna od brojnih dobrobiti lanenih sjemenki je i ta da zbog visokog udjela vlakna njihova konzumacija smanjuje šećer u krvi. Naime, netopiva vlakna usporavaju otpuštanje šećera u krvi i tako smanjuju njegovu koncentraciju.

Štoviše, nekoliko je istraživanja dijabetesa tipa 2 pokazalo da dodavanje 10 do 20 grama mljevenih lanenih sjemenki svaki dan u barem mjesec dana dovodi do smanjenja razine šećera u krvi za čak 8 do 20 posto.

9. Lanene sjemenke kao svestrani začin

Lanene sjemenke toliko su svestrane da mogu obogatiti gotovo svako jelo. Ovo su samo neki od načina na koje ih možete uključiti u svoje obroke:

  • dodajte ih u salatu
  • mljevene sjemenke pomiješajte sa svojim omiljenim jogurtom
  • dodajte ih u smoothije i müsle
  • ubacite ih u smjesu za muffine, kruh i slično
  • pomiješajte ih s malo tople vode da dobijete odličnu zamjenu za jaja

Kako je jedna jušna žlica preporučen dnevni unos, zaista ih nije teško dodati u neki od vaših obroka.

Nabrojene će vas dobrobiti lanenih sjemenki i njihova svestranost zasigurno uvjeriti da ih napokon uključite u svoju prehranu. Ne samo da ćete zbog njihovog visokog udjela nutrijenata unijeti vrijedne vitamine i minerale neophodne za zdravo funkcioniranje organizma, već ćete se osjećati sito i poboljšati si probavu. Na koji god ih način odlučili konzumirati, tijelo će vam biti zahvalno!


Reference:

[i] Tan, V. (2017) Top 10 Health Benefits of Flax Seeds. Healthline. https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-flaxseeds#TOC_TITLE_HDR_11

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *