Kako prepoznati fast fashion brend – postoji (najmanje) 9 načina

FastFashion-sale

U prijašnjem postu pisala sam o negativnim posljedicama fast fashion industrije, a u ovom ću se pozabaviti načinima za prepoznavanje njihovih karakteristika. prisjetimo se, fast fashion odnosi se na model poslovanja u modnoj industriji koji uključuje brzu proizvodnju i isporuku odjeće kako bi se što brže zadovoljila potražnja kupaca, i to po vrlo niskim cijenama.

Naravno, takav način poslovanja negativno utječe na uvjete radnika u tvornicama koje proizvode tu odjeću (vrlo niska plaća i nehumano radno vrijeme, baratanje opasnim kemikalijama…), na okoliš (kako je takva odjeća često nekvalitetna i brzo izađe iz mode, vrlo brzo završi na smetlištu) te posljedično i na ekonomiju (sjeti se samo svih domaćih tekstilnih tvornica koje su zatvorene jer nisu mogle konkurirati izuzetno niskim cijenama fast fashion brendova). Više o negativnim posljedicama ove industrije možeš pročitati u prethodnom postu.

Vjerujem da su te svi navedeni razlozi naveli na promišljanje o kupovanju odjeće fast fashion brendova te da ih zato želiš što manje financirati. Zbog toga ti dajem nekoliko natuknica koje ti mogu pomoći prepoznati fast fashion brend.

  1. Brza promjena kolekcija: Fast fashion brendovi često izbacuju nove kolekcije svakih nekoliko tjedana, ili čak češće, te često brzo reagiraju na najnovije trendove. Ako primijetiš da brend brzo kopira nove trendove koji će izaći iz mode za par mjeseci i često mijenja svoju ponudu, vjerojatno je riječ o fast fashionu.
  2. Kratak životni vijek proizvoda: Fast fashion odjeća često nije dizajnirana da traje dugo. Ako primijetiš da se odjeća raspada ili gubi oblik nakon samo nekoliko nošenja, to može ukazivati na fast fashion proizvod.
  3. (Pre)niske cijene: Fast fashion brendovi često nude odjeću i modne dodatke po vrlo niskim cijenama koje se često mijenjaju. Ako cijena ne odražava pravu vrijednost proizvoda, vjerojatno je riječ o fast fashion brendu.
  4. Kvaliteta materijala: Za proizvodnju fast fashion odjeće često se koriste jeftini materijali koji gube oblik i boju već nakon nekoliko pranja. Ako primijetiš da se odjeća brzo haba ili blijedi, moguće je da ju je proizveo fast fashion brend.
  5. Niski etički standardi: Fast fashion brendovi često imaju loše radne uvjete, koriste jeftinu radnu snagu i zanemaruju ekološke standarde. Ako brend nije poznat po svojim etičkim praksama, vjerojatno je fast fashion.
  6. Masovna proizvodnja: Fast fashion brendovi proizvode velike količine jednog dizajna u kratkome roku, često u groznim radnim uvjetima.
  7. Kopiranje poznatih dizajnera: Fast fashion brendovi često proizvode jeftine kopije popularnih dizajnerskih komada. Ako primijetiš da određeni komadi odjeće jako sliče poznatim dizajnima, to može biti znak fast fashiona.
  8. Odsustvo transparentnosti: Fast fashion brendovi često ne pružaju detaljne informacije o svojim proizvodnim praksama, materijalima ili radnim uvjetima. Brendovi koji su transparentni o svojem radu vjerojatno nisu fast fashion brendovi.
  9. Kvantiteta, a ne kvaliteta: Fast fashion brendovi često se ne usredotočuju na visoku kvalitetu proizvoda ili dugotrajnost. Ako primijetiš da je fokus na brzoj proizvodnji umjesto na kvaliteti, to može biti znak fast fashiona.

Srećom, danas je na internetu moguće pronaći detaljne informacije o svakom proizvođaču odjeće, odnosno o proizvodnim praksama tog brenda. Što je brend transparentniji, to su njegove prakse više etičke.

Jedan od najbržih načina na koji možeš provjeriti kakav je određeni brend po svojim etičkim načelima, načinu proizvodnje, odnosu prema radnicima i ekološkom otisku jest korištenjem aplikacije Good On You. Meni je osobno izuzetno korisna jer doslovno u dva koraka mogu provjeriti kakav rating ima određeni brend, te po tome mogu zaključiti želim li kupiti proizvode od njih ili ne.

Primjerice, Zara na Good On You ima rating „Not good enough“ jer svoje radnike plaća izuzetno malo, uz druge stavke koje negativno utječu na ocjenu. Tu se može pročitati i detaljan izvještaj o tome zašto je brend dobio tako lošu ocjenu, a nude i alternative za odjeću sličnu Zarinoj, ali koja je proizvedena slijedeći etičke i ekološke standarde proizvodnje.

Toplo preporučujem Good On You, lako je instaliraš na mobitel (besplatna je!), a stvarno je korisna.

Sve u svemu, fast fashion brendovi posvuda su oko nas i ponekad je zaista teško odoljeti njihovim niskim cijenama i trendi odjeći. Ali prije kupnje sjeti se samo uvjeta u kojima se ta odjeća proizvodi, kao i kvalitete same odjeće (znamo da neće dugo potrajati). A ako već zaista želiš kupiti nešto od fast fashion brenda, neka to bude nešto što ćeš nositi više godina i što neće izaći iz mode već nakon nekoliko mjeseci (što bi rezultiralo bacanjem te odjeće). I najvažnije, prije kupnje zapitaj se: treba li mi to zaista?

Reci mi: kupuješ li odjeću fast fashion brendova? Nosiš li redovito baš svaku od tih krpica?

Ako želiš saznati više o fast fashion industriji, pročitaj članak „3 negativne posljedice fast fashion industrije“.

3 negativne posljedice fast fashion industrije

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *